Introductie

De Last Dollar Big Band bestaat uit 19 muzikanten, variërend van jong tot oud, soms aangevuld met een zanger(es). De big band is samengesteld volgens de klassieke big band traditie van swingende saxen, krachtige trombones, schitterende trompetten en een stuwende ritmesectie bestaande uit piano, gitaar, bas en drums.

De muziek is swingend, vlot en aansprekend voor vrijwel iedereen en bij elke gelegenheid. Het veelzijdige repertoire omvat jazz/swing, bigband classics, latin, pop- en filmmuziek, waarop natuurlijk gedanst mag worden. De big band beschikt zelfs over de nodige kerstklassiekers in bigband-arrangement. De big band kan dus voor iedereen een aangenaam programma verzorgen. Met regelmaat kunt u ons horen op (jazz) festivals, op terrassen bij cafés en op een braderie of ander middenstandsfeest. Ook verzorgt de Last Dollar Big Band de muzikale omlijsting van uw (bedrijfs)feest, openingsfeest, verkiezing of sportevenement. Door onze verenigingsvorm kan de Last Dollar Big Band voor een zeer aantrekkelijk tarief spelen. Neemt u gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Geschiedenis

Een aantal muzikanten van harmonie EMM in Bergen op Zoom vatte in 1980 het plan op, om naast hun activiteiten voor de harmonie een jazzband op te richten. Een muzikaal leider werd gevonden in de toenmalige dirigent van de harmonie: Marcel Hartendorp. Deze had reeds de nodige ervaring als bigbandleider (o.a. bij de Bill Bounders Big Band) en wilde het initiatief van harte ondersteunen. Onder zijn leiding werd flink gerepeteerd, de kwaliteit groeide en ook de kwantiteit. Het jazzbandje werd een echte BIG BAND.

En toen kwam er ineens een verzoek of de big band een optreden wilde verzorgen. Een naam, daar had de big band nog niet over nagedacht. Een van de oprichters en de eerste penningmeester van de club had de bijnaam Lou Dollar. Gekscherend werd de band Lou Dollar Big Band genoemd. Dit werd door een journalist van een plaatselijke krant al snel opgepikt en wereldkundig gemaakt. Lou Dollar Big Band – LDBB – werd later Last Dollar Big Band.

Muzikanten kwamen en gingen weer, vaak als gevolg van verhuizing voor studie of een werkkring elders. Ook de dirigent wisselde in de loop der jaren. In het verleden lag de muzikale leiding achtereenvolgens in handen van Marcel Hartendorp, Rien de Jong, Kees Thijsse, Jan Spruit, Steven Dietvorst, Evert Jan Kreulen en Gerben van Rijt. Stuk voor stuk nationaal en zelfs internationaal gekend als musicus / bandleider / dirigent.

De Last Dollar Big Band repeteert en treedt momenteel op onder leiding van Dim van Oosterhout. Hij is zelf een begenadigd saxofonist/klarinettist en heeft als muzikant de nodige ervaring opgedaan in vele jazzformaties, van combo tot big band. Hij heeft onder andere 30 jaar onafgebroken leiding gegeven aan een jazzsextet. Door zijn vakkennis en enthousiasme weet hij de Last Dollar Big Band op een steeds hoger niveau te brengen.